Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Bakonynána Község hivatalos weboldalán

Testvértelepülés, Jade - Németország

„2000. év őszén a németországi, alsószászországi tartomány néhány önkormányzatától meghívás érkezett több Vértes környéki és bakonyi német nemzetiségi településhez azzal a céllal, hogy testvértelepülési kapcsolatot szeretnének kialakítani a későbbiekben. Ennek a meghívásnak eleget téve, 2001. év tavaszán több település is eleget tett. A bakonynánai önkormányzatnak csak arra volt lehetősége, hogy szándékát levélben közölje. Még ezen a tavaszon  felnőttképzési és önkormányzati delegáció érkezett Magyarországra, elsősorban azzal a céllal, hogy testvértelepülést keressenek a jadei önkormányzat számára, ill. hogy az alsószászországi felnőttképzés mintájára a jelzett térségekben elősegítség a felnőttképzést. 

Rövid villámlátogatás keretében Bakonynánára is ellátogattak. A látogatás végén, legnagyobb meglepetésünkre közölték, hogy ha ez a bakonynánai vezetésnek is megfelel, ők, a jadei önkormányzat képviselői, a bakonyi települések közül Bakonynánát választanák jövőbeni testvértelepülésüknek. Ezt egy szóbeli meghívással azonnal meg is erősítették. „Háztűznézőbe” készültünk. 2001. augusztus 6-án három fő (Hornyák Elek, Nagy Katalin, Simonné Rummel Erzsébet) utazott Németországba. A jadei polgármester és segítői gazdag programot szerveztek annak érdekében, hogy minél többet láthassanak az önkormányzathoz tartozó  térségből. Megismertették a küldöttekkel a civilszervezetek életét, betekintést nyerhettek az intézményi és civil emberek életébe is. Ezeket az élményeket, benyomásokat  természetesen ismertették a bakonynánai lakossággal, ill. képviselőtestülettel, akik ezt követően úgy döntöttek, hogy ápolni kell  a kialakult kapcsolatot. Ennek következményeként még október 4-én megérkezett a jadei önkormányzati térségből 34 fő részvételével a „Schweiburgi zenekar” településünkre. Az egyhetes itt tartózkodásuk alatt a vendégek családoknál szálltak meg.

A falu lakosságával karöltve az önkormányzat és a N.K.Ö. igyekezett hasznos programokat szervezni számukra, melyek egyben arra is jók voltak, hogy két különböző népcsoport minél többet megismerjen egymás életéből, kultúrájából. Ilyen volt pl. a szüreti felvonulás, vagy a német mintára itt, Bakonynánán először megrendezett „lampionos felvonulás”. Innen, szinte egyenes út vezetett ahhoz, hogy írásban is rögzítse a bakonynánai és a jadei önkormányzat a testvértelepülési szándékot. Erre 2002. év augusztusában került sor, amikor is 40 fős csapattal, autóbusszal nekivágott Bakonynána apraja – nagyja az útnak, hogy személyesen is megismerkedhessenek egy tőlünk távoli, számunkra szokatlan tájjal és az ott élő emberekkel. Ez maximálisan sikerült is. Hivatalosan is aláírásra került a két önkormányzat közti, testvértelepülési kapcsolat felvételi szándékát megörökítő okirat. Azóta is kölcsönösen látogatja egymást a két önkormányzat lakossága. Örömünkre szolgál, hogy az észak-német emberek  kellemesen csalódtak  bennünk.” A partnerkapcsolat révén a tíz év alatt 6-szor utazott  Németországba bakonynánai csoport, valamint 6-szor érkezett hozzánk németországi csoport. Magyarország UNIO-ba lépését is egy négy fős jadei delegációval ünnepeltük településünkön, továbbá 2003-ban turistacsoport  is érkezett hozzánk. 2011. júliusában ünnepeltük Jadeban a partnerkapcsolat tíz éves évfordulóját. 2012-ben Bakonynánán fogjuk megünnepelni a 2002-ben hivatalossá tett testvér-települési kapcsolat tíz éves évfordulóját.