Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Üdvözöljük Bakonynána Község hivatalos weboldalán

Bakonynánai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola/Deutsche Nationalitäten Grundschule Bakonynana

Oktatási intézmény

A Bakonynánai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 
Deutsche Nationalitäten Grundschule Bakonynana
Története:

Bakonynánán Villax Ferdinánd (1784-1857) zirci apát tevékenységének eredményeképpen az 1800-as évek elején épült a templom, a plébánia és 1801-ben az egy tantermes iskola. 1883-ban épült fel a második tanterem, majd ezt követte 1942-ben a harmadik. Ettől kezdve a bővítés felgyorsult: 1959/60-ban a negyedik, majd 1972-ben az ötödik tanterem is elkészült. Utóbbit szolgálati lakás átalakításával hozták létre. Az iskola 1980 és 1992 között a dudari Általános Iskolával összevont intézményként működött.

Bakonynánát az ismert centralizációs törekvések következtében sok éven keresztül tartó társközségi kapcsolat fűzte a szomszédos Dudar községhez. Ez idő alatt a falun a lassú elnéptelenedés és elöregedés jelei voltak megfigyelhetőek. A település fiatalokat megtartó ereje jelentősen csökkent, a társadalmi és gazdasági élet beszűkülése, monotonná válása meghatározóvá vált, még akkor is, ha az elengedhetetlenül szükséges fejlesztéseket (vezetékes ivóvízhálózat kiépítése, utcák aszfaltozása, stb.) a közös – de nem egyenrangú – vezetés nem kerülhette meg. Közigazgatásilag 1990-ben váltunk külön Dudar községtől. Ekkor kezdte el működését az önálló hivatal, az 1990-es választásokat követően pedig a képviselőtestület. 1992 szeptemberére községünk lakói társadalmi összefogással, tetőtér-beépítéssel nyolc tantermes, tornaszobás épületté varázsolták a korábban öt tantermes általános iskolát. Ezáltal újra lehetővé vált a nyolc osztályos oktatás. Az ismét önállósult nyolc tantermes, és nyolc évfolyamos iskola 1992 szeptemberében kezdte meg működését. Általános iskolás korú tanulóinknak nem kell többé naponta utazniuk.

Bakonynánai Német Kisebbségi Önkormányzat az 1995. decemberi választások óta tevékenykedik településünkön. Egyik fő feladatául a nemzetiségi német nyelvet is oktató általános iskolával való együttműködést, a kapcsolatok kölcsönös elmélyítését fogalmazta meg.

 

Intézményvezető:
Szöllősi Attiláné