Nincs megjeleníthető tartalom

A webhely használatával Ön elfogadja a sütiket, az oldal feltételeit és adatvédelmi szabályzatát!

Üdvözöljük Bakonynána Község hivatalos weboldalán

Közmeghallgatás beszámoló

Közszolgálati hír

November 7-én megtartottuk az évi kötelező közmeghallgatást, melyre idén többen eljöttek, mint a korábbi években, településfejlesztési stratégiánk sikeres...

Közmeghallgatás/beszámoló az önkormányzat 2017. évi tevékenységéről

November 7-én megtartottuk az évi kötelező közmeghallgatást, melyre idén többen eljöttek, mint a korábbi években, ezt ezúton is köszönjük. Jó látni, hogy vannak emberek, akiket érdekelnek a falu történései, és személyesen, nyíltan elmondják a véleményüket, megfogalmazzák javaslataikat. Ez nagyban segíti a munkánkat, és sokat segít a következő éves terv összeállításakor. Azok kedvéért, akik nem tudtak eljönni, de érdekli őket az éves beszámoló, az alábbiakban írásban is közöljük a lényeget:
Elöljáróban egy fontos megállapítás, mely mindennél jobban bizonyítja, hogy jó úton járunk, és a településfejlesztési stratégiánk sikeres: Bakonynána lakosságszáma a hasonló adottságokkal rendelkező kistelepüléseknél általában tapasztalt csökkenés helyett lassú növekedést mutat, és jó ütemben kelnek el az ingatlanok. Jó hír, hogy nemcsak hétvégi házakat vásárolnak településünkön, hanem 2-3 gyermekes családok is örömmel költöznek ide. (A velük folytatott beszélgetések és visszajelzéseik alapján – a kedvező ingatlanárak és a szép, nyugodt természeti környezet mellett – ehhez nagymértékben hozzájárul a fiatalos weboldalunk, a színes programkínálat, a jó hírű óvoda és általános iskola, az önkormányzat kommunikációs stratégiája, valamint a letelepedési és egyéb lakossági támogatások megléte.)
Ezen stratégia egy újabb fontos állomása az a projekt, mely a közeljövőben minimum 20 embernek teremt helybeli munkalehetőséget. A polgármester tárgyalásokat folytatott a DOCU-DIGIT nevű céggel, akiknek tulajdonában van a régi TSZ-major egy része. Ez korábban irattárként funkcionált, viszont a sikeres tárgyalásoknak köszönhetően (ahol a céget meggyőztük arról, hogy lehet megfelelő munkaerőt találni a tevékenységhez), és az önkormányzat is partner a beruházásban, már folyamatban van a megvalósítás.
Az településfejlesztési stratégiához kapcsolódó másik fontos információ, hogy a turizmus is fellendülőben van, hiszen több új vendégház is megkezdte működését, és további ígéretes tervek vannak készülőben, illetve részben már megvalósítás alatt.
Elhatároztuk továbbá, hogy igyekszünk támogatni a helyi kézművesek és iparosok tevékenységét, és többek között a reprezentatív ajándéktárgyak beszerzésénél, vagy például az idősek napjához kapcsolódó ajándékozás kapcsán is őket részesítjük előnyben. Az idei évben erre külön összeget különítettünk el a költségvetésben.

Pályázatok, fejlesztések, egyéb támogatások:

 • Egyedi kormánydöntés alapján településünk a tavalyi év végén 45 millió Ft támogatásban részesült, melyet az óvodai-iskolai étkező bővítésére, valamint a melegítő/tálaló konyha felújítására fordíthatunk. A támogatói okiratot csak 2017. március utolsó hetében kaptuk kézhez, a fejlesztést 2018. év végéig kell megvalósítanunk. Az idei évben a kiviteli terv készült el, és elindítjuk a közbeszerzést eljárást, a kivitelezés 2018 kora tavaszán kezdődik.
 • Az egészségügyi blokk nyílászáró cseréjére adtunk be pályázatot a Belügyminisztériumhoz. Pályázatunk pozitív elbírálásban részesült: 1.093.060 Ft támogatást nyertünk még a tavalyi évben, és 2017 első két hónapjában megvalósítottuk ezt a fejlesztést.
 • Sportpark kialakítására beadott pályázatunk is sikeres volt, így az idei évben lehetőségünk nyílt egy több elemből álló, elsősorban erősítésre és nyújtásra alkalmas kültéri edzőpark (street workout pálya) kialakítására, melyet a későbbiekben kardio eszközökkel tervezünk bővíteni. A kivitelezés októberben elindult, és a kapcsolódó szerződés alapján december közepéig el kell készülnie a kivitelezőnek a munkálatokkal.
 • A MOL Zöldövezeti Programra az alapítványunkkal együttműködésben adtunk be pályázatot, mely szintén pozitív elbírálásban részesült: 800.000 Ft támogatást nyertünk. Ebből a forrásból, közösségi összefogással tervezzük megvalósítani egy már régóta hiányzó többfunkciós közösségi tér kialakításának első ütemét. A munkálatok jövő tavasszal kezdődnek.
 • Útfelújításra az idei évben is adtunk be pályázatot (a Belügyminisztériumhoz), maximális keretösszegű, 15 millió forintos támogatást igényeltünk, de sajnos nem sikerült támogatáshoz jutnunk ebből a forrásból.
 • Pályáztunk továbbá a kultúrház és a kapcsolódó épület külső felújítására (a települések számára kiírt érdekeltségnövelő pályázaton), közel 2,5 millió forint értékben, de sajnos ebből a forrásból sem sikerült támogatáshoz jutnunk.
 • 2017-ben beadtuk továbbá a tornaterem megépítését lehetővé tevő pályázatunkat is (EFOP-4.1.5-16). Arról már kaptunk visszaigazolást, hogy a pályázatunk formailag és tartalmában megfelelő, így előterjesztették döntésre, viszont mindezidáig nem született döntés az ügyben, így továbbra is bizakodunk a pozitív elbírálásban.
 • A Belügyminisztériumhoz az idei évben is nyújtottunk be pályázatot szociális tűzifa igénylésre. Pályázatunk pozitív elbírálásban részesült, így 2018 év elején 57 m3 tűzifát oszthatunk szét a rászoruló családok között.
 • Idén is nyújtottunk be pályázatot a szeptember közepén megrendezésre került Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan, és 139.335 Ft támogatásban részesültünk. Ebből a forrásból finanszíroztuk Pál Feri atya előadását a sport- és egészséghétvégén.
 • A Belügyminisztérium által meghirdetett „Kistelepülési önkormányzatok alacsony összegű fejlesztéseinek támogatása” c. pályázati lehetőséggel is éltünk, 1.586.000 Ft összegre igényeltünk támogatást a Faluház épületének fűtéskorszerűsítésére.
  Várhatóan november folyamán születik döntés ez ügyben.
 • Egyre romló állapota miatt szükségessé vált a ravatalozó belső felújítása, melyet a 2017-es költségvetésbe előre beterveztünk. Sor került festési és villanyszerelési munkálatokra, álmennyezet felhelyezésére és új drapéria felhelyezésére. A projektet körülbelül 500 ezer forintból, önerőből valósítottuk meg, helyi vállalkozók közreműködésével.
 • A 2017-es előzetes terveknek megfelelően, a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében megkezdtük a kamerarendszer korszerűsítését is (szintén önerőből, mivel pályázati források nem álltak rendelkezésre). Ezt a fejlesztést két ütemben tervezzük megvalósítani: az idei évben megtörtént az összes régi kamera cseréje nagy felbontású, sötétben is jó minőségű felvételeket készítő készülékekre. Ennek költsége bruttó 2 millió forint. 2018-ban pedig a tervek szerint további kamerák kerülnek elhelyezésre (pl. ki- és bejövő forgalom figyelésére).
 • Önerőből elvégeztünk néhány kisebb horderejű, de fontos – és a lakosság által is jelzett – csapadékvíz-elvezetéshez kapcsolódó karbantartási és fejlesztési munkálatot, valamint helyrehoztuk a „kisút”-at a Jókai utcával összekötő járdaszakaszt.
 • Az önkormányzatnál dolgozó diákok segítségével elvégeztünk néhány festési-karbantartási munkát. Nekik köszönhetően megszépült a Harangláb, a Jókai utcánál található buszmegálló, valamint település szerte a padok, beleértve a focipályát és a temetőt is.
 • Földgáz-szolgáltatót váltottunk, melytől éves szinten nagyságrendileg 100.000 Ft-os megtakarítást várunk az önkormányzat tulajdonában lévő épületekhez kapcsolódóan.