Nincs megjeleníthető tartalom

A webhely használatával Ön elfogadja a sütiket, az oldal feltételeit és adatvédelmi szabályzatát!

Üdvözöljük Bakonynána Község hivatalos weboldalán

Avar és növényi hulladék égetésére vonatkozó szabályok

Közszolgálati hír

A legfontosabb tudnivalók az avar és növényi hulladék szabadtéri égetésével kapcsolatosan.

Bakonynána Képviselőtestülete megalkotta a 12/2017.(VII.31.) önkormányzati rendeletet az avar és növényi hulladék szabadtéri égetésével kapcsolatosan. A legfontosabb tudnivalók:
Avar és növényi hulladék alatt értendő: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék;

Az ingatlanok területén – a 7. § - ban foglalt korlátozások figyelembevételével - az avar és növényi hulladék nyílttéri égetése október 1. és május 15. között az alábbi napokon engedélyezett:

hétköznap: 06:00-11:00, 14:00-18:00 óráig

szombat:    18:00-21:00 óráig

Vasárnap és ünnepnapokon az avar és növényi hulladék nyílttéri égetése tilos!

7.§-ban foglalt korlátozások:

(1) Tilos a nyílttéri égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején, illetve a füstköd-riadó alkalmával elrendelt korlátozás időtartama alatt.
 (2) Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot nem tartalmazhat.
(3) Az égetendő avar és növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.
(4) Az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélete érdekében – száraz anyaggal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.
 (5) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

(6) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

Képünk illusztráció!